Zupy z dyni za sto sposobów

Data: 6 czerwca '17

Zupa dyniowa nie należy do popularnych w polskiej kuchni, a chociaż w grupie ludzi z najstarszego pokolenia wciąż jeszcze przyrządza się potrawy z tego warzywa w nowoczesnych domach już jest to niespotykane. Zupy z dyni jednak mają wiele walorów odżywczych i są doskonałe w smaku, dlatego warto przywrócić je do kulinarnych tradycji. Warzywa są dla nas prawdziwym skarbem natury, ponieważ z pozoru bardzo skromne są tanie i jednocześnie niezwykle bogate w składniki odżywcze.



Gdzie znajdzie się więcej witamin, minerałów…

Gdzie znajdzie się więcej witamin, minerałów czy cennych składników takich, jak bioflawonoidy czy fitosterole, które odgrywają ogromną rolę w wielu procesach chemicznych. Na dodatek potrawy warzywne są lekko strawne i dobrze przyswajalne zarówno przez malutkie dzieci, jak i osoby w sędziwym wieku. Zupy z dyni mają ogromną zaletę, jaką jest możliwość ich przyrządzenia na wiele sposobów. Bazę stanowi zazwyczaj przepis tradycyjny, od którego warto zacząć swoje kulinarne eksperymenty z dynią. Przygotowanie bywa banalnie proste i nie różni się od tradycyjnej kalafiorowej czy innych zup kremowych.

Wystarczy ugotować rosół dodać do…

Wystarczy ugotować rosół dodać do niego cebule i pokrojoną dynię, a potem doprawić cytryną i śmietaną. Fantastyczny żółty krem jest jak wspomnienie lata, a w tej postaci mogą go jeść nawet 6-miesięczne maluchy. Dla poszukujących ciekawszych inspiracji dostępnych jest wiele modyfikacji zupy z dyni, na przykład na kokosowym mleku lub z dodatkiem imbiru.

Odpowiedz

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>